Atractii turistice ale comunelor Chiojdu si Catina

Satele celor doua comune se afla asezate pe malurile raului Basca Chiojdului, care are doua izvoare: Basca cu Cale, ce izvoreste de sub Varful Manaila (1452 m) si Basca fara Cale, ce izvoreste de sub varful Rastoaca (1292 m).

Raul Basca

Raul isi aduna toate izvoarele dintr-un bazin hidrografic cu suprafata de 348 km2, isi sporeste mereu debitul si devine un adevarat rau, cu scurgere mai rapida in cursul superior, datorita pantelor accentuate si mai lenta in zona Catinei.

Ceilalti locuitori au ales sa-si construiasca asezarile pe platouri inconjurate de paduri de conifere si foioase, unde fanetele cautate de animalele se intalnesc cu livezile de pomi fructiferi.

Si apropo de fructe, zona este cunoscuta pentru prunele sale brumarii, dulci si parfumate, la culesul carora participa rudele si vecinii.

prune brumarii de Chiojdu

Pe acestea, gospodinele le prefera pentru gemuri, iar barbatii pentru tuica mortala de Chiojdu, deja branduita si arhicunoscuta de domnii de la Bucuresti.

Tuica mortala de Chiojdu

Un punct de atractie pentru turisti il constituie trovantii de la Chiojdu, pietrele vii sau pietrele care cresc, gardienii unor secrete bine pastrate, pe care batranii satului ii pomenesc la intrunirile lor.

Trovantii de la Chiojdu

Se spune ca acolo unde se afla trovantii, aerul este mai pur, iar omul devine mai bun, mai plin de energie.

Aceeasi senzatie, de liniste sufleteasca si impacare cu sinele urban, zbuciumat si vesnic nemultumit, o puteti gasi sus, la Lacul Vulturilor sau lacul fara fund, in muntele Malia.

Lacul Vulturilor

Aici va puteti intalni cu ceva turisti indragostiti de locuri cu adevarat salbatice, cu niscai turme de mioare sau cu ursul, daca insistati sa culegeti afine si zmeura, pe crestele muntelui.

vizita la stana

Este o experienta cu adevarat reconfortanta vizita la stana, intrucat veti fi omeniti cu branza, cas si smantana, alaturi de o mamaliguta de pasat.

Un alt lac isi asteapta vizitatorii: se numeste Lacul Manta sau lacul de turba, de fapt o mlastina turbosfagnicola, cu apa putina tot timpul anului.

Lacul Manta

Turistii cunoscatori nu uita de apele minerale cu continut ridicat de H2S, pe care le gasim in zona paraului Pacura, dar si pe hotarul de vest la Chiodului, cum este celebra Muratoarea, buna pentru tratamentul reumatismului.

Muratoarea - Chiojdu

Doritorii de senzatii tari si cu fizicul pe masura, iau cu asalt versantii muntilor, care pe jos, care cu bicicletele.

Localnicii si invitatii lor colinda padurile in cautare de fructe, bureti si specialitati gastronomice cum ar fi rafinatele trufe.

Iar pentru cei care cauta in stanca urmele istoriei, exista in Catina, Pietrele Rotarii, un loc destul de sinistru, unde se oficiau odinioara ritualuri pagane, insotite de sacrificii umane.

Pietrele Rotarii din Catina


Close